Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Motivation – Vad det är och hur du skaffar den

Motivation – Vad det är och hur du skaffar den

Motivation – Vad det är och hur du skaffar den

Att göra en livsstilsförändring kräver mod, tålamod, planering och stöd både från sig själv och delvis från sin omgivning. Sedan krävs en sak till Motivation.
Men att hitta sin motivation är inte alltid lätt, därför har vi nedan sammanställt en lista på hur du på bästa sätt bygger upp och håller liv i din motivation.

Vad är motivation?

Vad är egentligen motivation? Slår vi upp ordet ser vi synonymer som: ’’drivkraft, intresse, viljeinriktning, ambition, inspiration, lust, sporre, stimulans’’ osv. Betydelsen av ordet beskrivs som; ’’Allt som driver någon att sträva mot ett mål, komplex av drivkraft-en-er’’. Det låter då onekligen vettigt att motivation är något som krävs för att genomföra förändringar och nå sina mål.

Dock anser vi att betydelsen av ordet idag förlorat sin innebörd och används mer som en ursäkt än som ovanstående beskrivning. ’’Jag ska börja men jag har bara inte motivationen än’’ är en fras vi stött på fler gånger än vi kan räkna i vårt arbete som personliga tränare.
Efter flera års erfarenhet av klienter, vänner och bekanta som gett sig in på okänd mark för att åstadkomma en förändring, skulle vi beskriva en resa om motivation likt en blomma; Motivation har såtts fram genom att börja och bestämma sig. Den har från start varit begravd i jord, bakom/under modet att vilja, sedan trängt igenom jorden, genom planering, och blommat ut från resultaten. Sedan har blomman stundvis tappat blad och börjat vissna, för att sedan blomma ut igen då den vattnats av påminnelsen om att bestämma sig och kanske framförallt, fortsätta.

Med det sagt så kommer motivation aldrig vara för evigt. Bakslag, hinder och misslyckanden kommer alltid finnas med på ett eller annat sätt och det är hur du tacklar dessa som kommer definiera din framgång därefter.
Om du tror att du tappat din motivation på grund av ett litet nederlag, har du tappat kontrollen över dig själv. Du och endast Du kommer alltid bära ansvaret över hur du väljer att hantera situationer och sättet du ser på saker och ting. Tillåter du dig att ge upp när något känns svårt, eller väljer du att se över alternativ för att hitta en ny väg som kanske fungerar bättre genom att ta lärdom av det som inte fungerade?

Hur håller jag mig motiverad?

Som vi skrev i inledningen krävs delvis planering för att lyckas nå sina mål.
När vi bestämmer oss för att börja träna, göra jobbet eller ta oss an en ny utmaning så är det vanligtvis så att vi gör upp en plan för hur vi ska gå till väga. Vi kollar kalendern, räknar på eventuell tidsåtgärd för det nya projektet, tar hjälp från närstående och/eller utomstående för mer kunskap osv. På detta sätt skapar vi den bästa förutsättningen för att lyckas och hålla motivationen vid liv.

Nedan kommer vi gå igenom en lista du kan använda som hjälpmedel vid både starten, under resans gång och i slutet av din resa för att fortsatt skapa och upprätthålla din motivation.
Listan kan även användas som en påminnelse och stöttepelare då du stött på eventuella hinder på vägen.

Listan består av både frågeställningar och saker att checka av:

  1. Vad är målet?
  2. Är målet realistiskt?
  3. Planering
  4. Förväntningar
  5. Involvera andra i dina mål
  6. Stäm av längs resan
  7. Belöning
  8. Tiden efter

Låt oss börja.

1. Vad är målet?

Försök vara så specifik som möjligt. Att skriva tex ’’bättre hälsa’’ är odefinierbart och därmed svårt att mäta dina framgångar i. Specificera istället tex; ’’Kunna gå 7km på 35 minuter, berömma mig själv för minst tre saker jag gjort bra varje dag, läsa ut en bok varje kvartal om något som inspirerar mig, träna tre dagar i veckan(två styrkepass och en långpromenad) eller gå ner 5kg på tio veckor’’.

2. Är målet realistiskt?

Låt oss säga att du har som mål att gå ner 10kg på tio veckor. Du har tidigare gjort försök och delvis lyckats gå ner några kilon genom förbättrad kost, dieter, träning osv, men dessvärre inte kunnat hålla det.
Övervikten du bär på har du lagt på dig de senaste 2-3 åren. Är det då realistiskt att du blir av med en övervikt på tio veckor som du lagt på dig under 3 år? Eller är det att ställa ett för stort krav på dig själv som ger mer stress och ångest än välmående?
Var sann mot dig själv och sätt hellre upp ett mål som du genuint tror att du klarar av för att sen sätta ett nytt och lite mer utmanande.

3. Planering!

Börja med att se över hur dina veckor ser ut. Vart kan du prioritera tid för ditt nya mål? Finns det tid?
Om det inte finns tid, finns det i sådana fall möjlighet att ta bort den där extra timmen i tv-soffan för att gå och lägga dig tidigare, så du kommer upp en timme tidigare och får tid för ditt mål?
Om du tex har som mål att börja träna och börja med fem pass i veckan(här med 
förutsättningen att du aldrig tränat på det sättet tidigare), finns det rum för det i schemat?

Vid den här punkten ges du möjlighet att ompröva din målsättning utifrån dina förutsättningar. Du kanske här inser att fem pass i veckan inte passar just nu, så istället för att ge upp så ser du till att du i alla fall får in två pass i veckan.
Att fortsätta planera längs vägen är också en viktig del i att upprätthålla kursen mot målet. Varje vecka eller iaf varje månad bör du använda dig av detta. Heja dig!

4. Förväntningar

Ge dig tid att skriva ner några punkter om dina förväntningar. Punkterna bör innefatta både förväntningar du har på dig själv och din prestation samt vad du tror kan komma att hända längs vägen.
Genom att göra detta förbereder du dig mentalt för både prestation och eventuella hinder, vilket gör det lättare för dig att kunna hantera dessa när de dyker upp.

Du kan här även passa på att skriva ner känslor och förberedelser kring vem eller vad som kan stötta dig när detta sker.
Det kan även vara en idé, lite beroende på hur väl du känner dig själv, att skriva ner vilka hinder som kan komma att dyka upp och hur du ska hantera dem när de dyker upp.

5. Involvera andra i dina mål

Även om det är ditt ansvar att förbereda och genomföra dina uppsatta mål så bör du aldrig vara ensam varken i dina framgångar eller nederlag.
Anförtro dig till en vän, partner, coach eller till olika forum där du utan fördömanden och björntjänst-klappar i ryggen kan berätta om din resa och få stöttning när det behövs och glada hejarop när du gjort något bra.

6. Stäm av längs resan

Sätt upp milstolpar i kalendern där du går igenom dina mål och den utveckling som skett sedan start.
Det är lätt hänt att glömma bort sina framsteg om du inte kontinuerligt ger dig själv beröm för vad du åstadkommit. Här räknas allt in, inte bara siffror på vågen, prestation, antal jobbade timmar osv, utan även noterbara händelser så som tex
’’träffar mina vänner mer’’, ’’sover bättre’’, ’’har fått bättre hårkvalitet’’, ’’inte varit sjuk på X antal veckor/månader’’ osv.
Kolla även igenom de hinder du kan ha stött på och se hur du klarade dig igenom dem.
Här ges du också tillfälle att ompröva dina uppsatta mål om det skulle behövas. Är de(punkt två) fortfarande realistiska?

7. Belöning

Kanske den viktigaste punkten för att hålla motivationen uppe är att belöna sig.
Att nå målet är absolut en belöning i sig, men för att nå dit underlättar det alltid om vi också kan ge oss själva något emellanåt.
Kolla dina uppsatta milstolpar i kalendern och sätt för varje uppsatt delmål en belöning till dig själv. Det kan 
vara allt från en frukost/lunch/middag på stan eller hemma, en sak eller en upplevelse. Du bestämmer själv, men ge dig själv uppskattningen i en belöning för att du är på rätt väg.
Ett förslag är även att involvera någon nära dig i dina planer om framtida belöningar för att öka motivationen och stöd från utomstående.

8. Tiden efter

När du nått ditt mål kan en känsla av tomhet infinna sig. Det är ofta vi hört klienter säga; ’’jaha, vad ska jag göra nu då!?’’, samtidigt som de är otroligt stolta och glada över att ha nått sina mål.
De flesta vet att det kommer ligga lika mycket tid och engagemang efter man nått ett visst mål, men just känslan av att stå lite på ruta ett igen, fast i ett nytt läge, kan vara övermäktigt för vissa att hantera.
Vårt råd till dig här är att gå igenom samma process som du gjort tidigare, men
att sätta målet ’’Hållbarhet’’ där du tidigare satt mer mätbara mål.

Efter detta vet du hur du kan hantera och bygga upp din motivation. Du har lärt känna dig själv och du vet numera dina styrkor och brister.
Att jobba mot mål är utmanande och på samma gång utvecklande. Det driver oss framåt och lär oss om oss själva och vår omgivning.

Sammanfattning - Motivation

Sammanfattningsvis kan vi säga att motivation inte är något som plötsligt slår ner i dig som en blixt från klar himmel, utan du skapar den själv.
Självklart kommer vi känna oss taggade på att starta nya projekt eller löften till oss själva, vilket är superbra. Men vi vill att du kommer ihåg den viktiga aspekten vi nämnt ovan, att det är DU som bär ansvaret för att ge dig själv förutsättningarna att planera för och upprätthålla styrkan i att nå ditt mål.

Stort lycka till och fråga oss om det är något du undrar över.

Read more

Fem Tips För Att Uppnå Ditt Träningsmål
Träningstips

Fem Tips För Att Uppnå Ditt Träningsmål

...måste du se till att faktiskt genomföra träningen. Det krävs mer än bara visioner och löften för att göra träning till en del av den dagliga rutinen. Det handlar om att ta fasta tag, planera tr...

Läs mer
Vad är träningsvärk?
Träningstips

Vad är träningsvärk?

Som fysiskt aktiv kommer du sällan ifrån träningsvärk. Vissa klarar sig lindrigare, medan andra knappt kan ta sig ur sängen efter ett rejält benpass. I denna artikel tänkte vi gå igenom träningsvä...

Läs mer