Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Variera träningen - Varför?

Variera träningen - Varför?

Variera träningen - Varför?

Därför ska du variera träningen

Det finns flera fördelar med att variera sin träning. Några av de fördelarna går vi igenom i dagens artikel.

Fördelar med att träna varierat:

  1. Förberedd på mer
  2. Minskad skaderisk
  3. Ökad motivation
Förberedd på mer. Tränar vi oss i vitt skilda fysiska aktiviteter ökar vi bredden för vad vi klarar av. Det underlättar enormt för vardagens varierande utmaningar och fysiska krav.

Minskad skaderisk.
Att träna samma sak varje dag ökar risken för förslitningsskador och att vi blir ojämnt tränade. Detta kan exempelvis leda till sned hållning, ständigt stela muskler och sämre återhämtning. Ett varierat träningsschema gör att vi kan träna ofta, men säkert.

Ökad motivation.
Det är inte ovanligt att man förr eller senare hamnar i en svacka med träningen. Tar sig dessa svackor in i huvudet är risken stor att vi tillslut kommer av oss helt. Genom att träna varierat kan vi hålla våra huvuden stimulerande och slipper fastna i negativa tankespiraler.


Svårt att variera träningen

För dig som inte kommit igång med att variera din träning kan detta såklart vara svårt till en början. Här kommer därför några tips för hur du kan börja variera dig:

  1. Byt miljö
  2. Testa nya träningsformer
  3. Använd olika redskap

Byt miljö. Träna utomhus istället för inomhus eller byt gym för att bryta invanda mönster. Din kropp fungerar på fler platser än i de vanliga hjulspåren!

Testa nya träningsformer.
 Om du vanligtvis lägger all energi på att lyfta skrot, våga bryta mönstren och ge pilates en chans. Kanske förändrar detta ditt liv i grunden, eller så stärks din kärlek till den gamla träningsformen. Det kan inte gå fel.

Använd olika redskap.
 Variera mellan fria vikter, maskiner, kroppsvikt och träningsband. Utmana dig själv till att bemästra olika sätt att träna på.

Tips på variation av träning

Sist men inte minst kommer några riktigt intressanta kombinationer av träningsformer som verkligen stärker varandra:

  1. Styrketräning och yoga
  2. HIIT (High-Intensity Interval Training) och långdistanslöpning
  3. Kampsport och simning

Styrketräning och yoga. Komplettera muskelbyggandet med att träna flexibilitet och mental fokus. Åtnjut en stark kropp som också är rörlig.

HIIT (High-Intensity Interval Training) och långdistanslöpning.
 Denna kombo utvecklar både explosivitet och uthållighet på både kort och lång sikt.

Kampsport och simning.
 Denna dunderkombo tränar i princip allt. Koordination, snabbhet och styrka möter en träningsform präglad av inre fokus och att kunna bibehålla lugnet. Kan det bli bättre?

"Variety is the spice of life, that gives it all its flavor." - William Cowper.

Även om 1700-talspoeten Cowper inte var en idrottare (vad vi vet), fångar hans ord själva kärnan i varför variation i träningen inte bara är viktigt för fysisk utveckling, utan också för att hålla passionen till rörelse levande.

Read more

Förbättra din rörlighet

Förbättra din rörlighet

Varför du ska förbättra din rörlighet? Ifall man strävar efter att röra sig så lätt och bekymmersfritt som möjligt spelar rörlighetsträning en central roll. Om vi integrerar yoga och/eller rörlighe...

Läs mer
Undvik stress med dessa tips
Träningstips

Undvik stress med dessa tips

Vad orsakar stress? Oavsett hur vi lever våra liv påverkar fysisk och mental stress oss på olika sätt. Deadlines, relationer, förväntningar och krav - är bara några exempel på kryphål där stres...

Läs mer