Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Förbättra din rörlighet

Förbättra din rörlighet

Förbättra din rörlighet

Varför du ska förbättra din rörlighet?

Ifall man strävar efter att röra sig så lätt och bekymmersfritt som möjligt spelar rörlighetsträning en central roll. Om vi integrerar yoga och/eller rörlighetsträning i vår dagliga rutin ökar vi inte bara vår flexibilitet, vi kan även förbättra kvaliteten på våra rörelser. 

Varför Rörlighetsträning?

Rörlighetsträning ligger till grund för all fysisk aktivitet. Förbättrar vi vårt rörelseomfång, kan vi utföra både vardagliga sysslor och specifika träningsövningar med större lätthet och effektivitet. Yoga, med sitt fokus på andning, styrka, och flexibilitet, har en fantastisk förmåga att stärka banden mellan sinne och kropp, vilket har en direkt påverkan på vår kroppskontroll. Gillar du inte hela grejen med yoga fungerar annan rörlighetsträning minst lika bra. Det viktiga är att du kommer ner i varv och gör positionerna ordentligt.

Guide: Saker att Tänka på När du Stretchar

Här är sex saker du bör tänka på när du stretchar:

  1. Värm upp först
  2. Andas djupt och lugnt
  3. Leta reda på muskeln du ska stretcha
  4. Håll positionerna
  5. Rörlighetsträna konsekvent
  6. Lyssna på din kropp

Värm upp först: Aktivera musklerna med en lätt uppvärmning innan du börjar stretcha för att minska risken att översträcka muskulaturen .

Andas djupt och lugnt:
Använd djupandning för att hjälpa kroppen att slappna av och fördjupa stretchen. Det är genom en djup andning vi kommer ner i varv och få stretchen att bli behaglig och inte smärtsam.

Leta reda på muskeln du ska stretcha:
 Vi ställer oss i en stretch-position för att på lättast sätt komma åt att sträcka ut en muskel. Med detta sagt behöver vi vara aktiva i vår stretch och anpassa rörelsen så att den får effekt. Positionen i sig gör inget. Känner vi inget drag i en muskel, så händer det inte heller någonting. Anpassa dina vinklar för att komma åt där du vill att det ska kännas.

Håll positionerna:
När du hittat stretchen, sikta på att hålla varje position i minst 30 sekunder för maximal effekt. När du kommer till slutläget hittar du din lugna andning och känner effekten av stretchen. 

Rörlighetsträna konsekvent: Regelbundenhet är nyckeln för all framgång. Försök att stretcha dagligen för att se bäst resultat.

Lyssna på din kropp:
Undvik att tvinga kroppen in i obekväma positioner. Stretching ska kännas utmanande men inte smärtsamt. 

Tre saker du borde veta om stretching

Det finns mycket att veta om stretching och varför det är bra. Här har vi valt att lista de tre anledningar som vi gillar:

  1. Förbättrar blodcirkulationen
  2. Frigör endorfiner
  3. Ökar rörelseomfånget

Förbättrar blodcirkulationen: Stretching ökar blodflödet till dina muskler, vilket inte bara hjälper till att syresätta dem, det reducerar också återhämtningstiden efter träning.

Frigör endorfiner: Stretching kan utlösa en frisättning av endorfiner precis som konditionsträning. Endorfiner är kroppens naturliga smärtstillande lyckohormoner, vilket bidrar till en känsla av välbefinnande och avslappning.

Ökar rörelseomfånget: Denna punkt kanske säger sig själv. Regelbunden stretching kommer successivt öka ditt rörelseomfång genom att förlänga dina muskler. Detta leder till större flexibilitet i dina leder och mindre risk för skador när du blir äldre.

Summering

Att integrera rörlighetsträning och yoga i din dagliga rutin är en investering i din kropps långsiktiga hälsa och välbefinnande. PR på gymmet i all ära, men om vi inte kan röra oss ordentligt kommer vår rörelsebegränsning en dag att bita oss i svansen.

Så med detta sagt. Stretcha mjukt och ofta och njut av effekterna detta kommer ha på din kropp. Bäst av allt, det är helt gratis!

Read more

Teamträning utan redskap
Teams of two

Teamträning utan redskap

Träna med en kompis Bra träningspass kräver varken dyr utrustning eller stora träningsytor. Det enda som behövs är god fantasi, en skvätt pannben och några nypor motivation. Ett bra sätt att öka mo...

Läs mer
Variera träningen - Varför?
Träningstips

Variera träningen - Varför?

Därför ska du variera träningen Det finns flera fördelar med att variera sin träning. Några av de fördelarna går vi igenom i dagens artikel. Fördelar med att träna varierat: Förberedd på mer Minsk...

Läs mer