Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA

FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA

FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA

Att välkomna hösten innebär även att ta farväl av sommaren och det första halvåret av 2023.
Oavsett om vi önskar det eller inte är det dags att gå vidare. Semestern blir som en paus från vardagen och vi kan summera våra prestationer från första terminen av detta år och samtidigt drömma och sätta mål för kommande halvår.

För att du ska kunna se tydliga resultat av kommande sex månader behöver du först veta var du står idag. Inte vad du klarade av för sex månader sedan.
Därför kommer vi i denna text att ge några exempel på tester du kan genomföra för att utvärdera din fysik och ge dig själv mätvärden att utgå ifrån.

I dessa tester behöver du inte slå några personbästa eller utmana dig själv till max. Dessa utmaningar ska enbart göras för att du framöver ska ha en referenspunkt för din kroppsform i början av året. Låt dessa tester inspirera till egna utmaningar som du kan skapa för att sätta mätvärden som passar din personliga utveckling.

Efter varje test är det viktigt att du antecknar dina resultat samt hur testet utfördes. Vilken utrustning du använde är av stor betydelse för att kunna upprepa dina tester under samma förutsättningar.

TESTA DIN STYRKA

Utför så många repetitioner som möjligt i följd av följande övningar. Kom ihåg att behålla god teknik från början till slut. Om du inte kan behålla rätt form bör du avbryta. Testerna kan genomföras oberoende av varandra och vid olika tillfällen.

 • Armhävningar
 • Sit-ups
 • Pull-ups
 • Dips
 • Chins
 • Plankan (håll så länge som möjligt)
 • Räckhäng (håll så länge som möjligt)

Ett annat sätt att mäta styrka är att testa din maximala kapacitet. För dessa tester arbetar du dig upp till en så tung repetition som möjligt. Precis som tidigare är rätt teknik avgörande för att du ska kunna fortsätta belasta dig själv. Dessa övningar ger bra mätvärden för din maximala styrka:

 • Marklyft
 • Knäböj bak
 • Axelpress
 • Bänkpress

För övningar som knäböj och bänkpress rekommenderar vi att du har en vän som kan övervaka dig när du arbetar med tunga vikter för att minimera risken för skador.

SAMMANFATTNING

Sätt upp tydliga mål, gör tester, visualisera din framgång och ha tålamod.
Kom ihåg att varje steg du tar, varje repetition du gör, och varje utmaning du övervinner, formar den du är och den du kommer att bli.
Du har styrkan inom dig för att lyckas, och du är kapabel till så mycket mer än du tror.

Stort lycka till!

Read more

Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista
Träningstips

Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista

När du går till ett CrossFit-gym för första gången kan det verka som att du står inför ett hemligt kodsystem. Det finns många underliga förkortningar inom träningsformen och tavlan med massa förko...

Läs mer
TA STEGET MOT ETT (SKIVSTÅNGS)LYFTANDE LIV
Träningstips

TA STEGET MOT ETT (SKIVSTÅNGS)LYFTANDE LIV

Skivstångsträning - Knäböj Marklyft Bänkpress Axelpress När du kastar dig in i världen av lyftning är det lätt att känna entusiasm och vilja imponera på andra. Frågor som "hur mycket bänkar du?" o...

Läs mer