Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista

Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista

Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista

När du går till ett CrossFit-gym för första gången kan det verka som att du står inför ett hemligt kodsystem.
Det finns många underliga förkortningar inom träningsformen och tavlan med massa förkortningar och en grupp halvnakna människor kan verka skrämmande. Men det är viktigt att förstå dessa förkortningar eftersom CrossFit-pass ofta är korta och kraftfulla.

Ordlista CrossFit

Här är några viktiga termer/förkortningar att känna till för att förstå passen bättre:

  • WOD
  • EMOM
  • E2M
  • AMRAP
  • TIMECAP
  • FOR TIME
  • RFT
  • FQ
  • CHIPPER

WOD - Work Out of the Day, eller dagens pass, är en förkortning som används för att beskriva dagens pass. CrossFit-metoden betonar variation, så varje pass ska skilja sig från det tidigare och nästa pass.

EMOM - Every Minute On the Minute är en typ av pass där klockan styr när du ska utföra ett antal reps av en övning. Passet börjar när klockan går igång, och när den slår hel minut börjar du om.

Exempel: EMOM10 5 Pushups

Du utför 5 armhävningar varje minut i 10min och vilar därefter tills nästa minut börjar. Detta passupplägg är perfekt när du vill göra en bestämd träningsvolym utan att behöva tänka på något annat.

E2M - Förlängt EMOM-pass där en ny runda börjar varje en och en halv minut, varannan minut eller var fjärde minut. Detta innebär lite längre arbetsintervaller.

AMRAP - As Many Rounds As Possible är ett pass där du ska göra så många varv som möjligt på en viss tid. När du har gjort alla övningar börjar du om från början igen. Detta passupplägg är perfekt för att både ha koll på hur lång tid passet kommer ta, men också för att kunna utmana dig själv efter egen förmåga.

TIMECAP. Detta begrepp betyder hur lång tid du har på dig att träna. När tiden är ute, ska du avsluta passet oavsett om du har gjort klart alla övningar eller inte.

FOR TIME. For time innebär att passet ska göras så snabbt som möjligt och när alla övningar och repetitioner är klara så är passet slut.

RFT - Rounds For Time är en träningsmetod inom CrossFit som liknar FT, fast med fler upprepningar av övningarna. Om du ser 4RFT på tavlan betyder det att du ska utföra fyra rundor så snabbt som möjligt. RFT-pass är högintensiva och utmanar dig att pusha dig själv till gränsen.

FQ - For Quality. CrossFit innehåller inte bara högintensiva träningsmoment. Ibland kräver övningarna att du fokuserar på repetitionernas kvalitet. När det står FQ på tavlan betyder det att teknik, uthållighet och styrka är de primära målen. Precis som RFT kan RFQ förekomma, vilket betyder att du upprepar övningarna ett visst antal gånger.

CHIPPER är en träningsmetod som består av en lista med många olika övningar, ofta med höga reps. Du utför varje övning i tur och ordning tills du har klarat av alla reps. Chipper är alltså en WOD FT(For Time). Din fysiska och mentala styrka avgör vanligtvis hur länge det tar att klara av en chipper.

METCON - Metabolic Conditioning är en träningsmetod inom CrossFit som kombinerar styrketräning med konditionsträning. Dessa pass tränar både den aeroba och anaeroba förmågan på samma gång.
Ett typiskt pass innehåller ofta flera olika delar, inklusive isolerad teknik, styrkeövningar och slutligen en METCON. Det är den sistnämnda som verkligen får pulsen att pumpa, och METCONs är ofta favoriterna bland CrossFit-utövare.

Vi på Workout Brands rekommenderar träningsformen eftersom det är en rolig och minst sagt effektiv träningsform.

Read more

BEMÄSTRA KETTLEBELL SWING
Träningstips

BEMÄSTRA KETTLEBELL SWING

För ungefär ett decenium sedan slog en våg över svenska gym runt om i landet. Ett relativt okänt vikt-redskap hade tagit träningsvärlden med storm. Ett järnklot med handtag som härstammade från Ry...

Läs mer
FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA
Träningstips

FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA

Att välkomna hösten innebär även att ta farväl av sommaren och det första halvåret av 2023. Oavsett om vi önskar det eller inte är det dags att gå vidare. Semestern blir som en paus från vardagen ...

Läs mer