ATT LYCKAS MED DINA TRÄNINGSMÅL

När vi bestämmer oss för att börja träna; gymma, gruppträna, springa eller äta mer hälsosamt, kan det tyckas vara en enkel handling. Du ska ju bara börja och det finns ju hur många alternativ som helst, kör bara kör!
Att det sen är något som du tidigare haft så pass svårt för att tycka om att du alltid slutat med det, det är inget du tänker på. Det viktiga är ju bara att börja och sen löser sig resten, eller?

Av egen erfarenhet, efter över ett decennium som PT, är svaret nej.
Det är väldigt sällan något bara kommer till oss och plötsligt så är vi så pass duktiga på det att det blir så roligt att vi inte vill sluta.
Därför blir också valet av det du väljer att börja med viktigt. Eller kanske snarare; det du väljer att fastna för blir viktigt att kämpa för och ge tid till att hitta.

Här kommer några punkter att reflektera över innan du drar igång träningshösten 2023:

  • Ge dig själv tid
  • Definiera dina träningsmål
  • Hitta rätt plats
  • Skaffa rätt utrustning
  • Få hjälp och motivation

GE DIG SJÄLV TID

För att lyckas med din träning är det viktigt att du avsätter tid för den. Hitta en plats i ditt schema där du kan prioritera träningen. Starta smått och öka gradvis, en timme i veckan kan vara en bra början.
Ge dig själv även tid över en längre period att faktiskt prova olika typer av träning och bestäm dig för att fortsätta tills du har hittat din typ.

DEFINIERA DINA TRÄNINGSMÅL

Fundera över vilken typ av träning du föredrar eller är nyfiken på att testa. Våga prova något du aldrig har testat. Du har allt att vinna och det kan ge dig en frisk och spännande start på en ny livsstil(ja, det är stort och kommer vara värt besväret).

Det vi har märkt är att det är lätt att glömma att det finns otaliga typer av träning att ta del av. Ta tex ett besök på fäktklubben på deras prova på-dag eller varför inte testa på ett pass hos den lokala hopprepsklubben?

HITTA RÄTT PLATS

Se till att din träningsplats är bekväm och lättillgänglig. När hösten/vintern är här, det är mörkt, det regnar, du har mycket på jobbet, du har sovit dåligt och du har bråkat med någon du tycker om osv, då är det inte lika lätt att ta tiden till träning.
I såna lägen underlättar det om restiden inte är något som redan vanligtvis skapar lite friktion, för när ursäkterna börjar hagla kan tillgängligheten bli något som gärna bryter strukturen.

SKAFFA RÄTT UTRUSTNING

Bra träningsutrustning kan göra träningen roligare och mer effektiv. Du behöver inte investera i dyra prylar utan välj utrustning som passar din träning och din budget.
Viktiga är att du har en väl fungerande utrustning som gör att du kan utföra träningen, bli bättre och till slut tycka att det är roligt.

FÅ HJÄLP OCH MOTIVATION

Oavsett om du gjort den träningsformen tidigare eller inte, lova dig själv att köpa 5-10h(eller det som rekommenderas) av en tränare för att ge dig själv rätt förutsättningar till att göra rätt, bli bättre och, igen, faktiskt tycka det är kul.

Kom ihåg, Zlatan kan fotboll och vet hur den ska spelas och han hade tränare hela sin karriär, hur kan du tro att du ska kunna den träningsform du väljer att träna utan att få hjälp?

SAMMANFATTNING

Det är lätt att titta på den som lyckats göra det du själv vill åstadkomma och glömma att se tiden det tagit att komma dit. Ingenting kommer av sig själv.

Ge dig själv rätt förutsättningar genom att ha dessa träningsmål på plats innan du börjar med mer grenspecifika träningsmål.

Börja i rätt ände och vet du inte vart det är, ta hjälp av någon som vet.