Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Bli en mästare på burpees

Bli en mästare på burpees

Bli en mästare på burpees

Om du vill förbättra dina burpees, är dagens text något för dig.

På Workout Brands älskar vi burpees för övningens funktionalitet och tillgänglighet. En burpee kräver varken någon utrustning eller särkilt mycket utrymme för att kunna utföras, samtidigt som den tränar ett gäng väldigt viktiga muskelgrupper som vi använder i vårt vardagliga liv.

Vad är en burpee?

Om du inte tidigare hört vad en burpee är kan vi glädja dig med att säga att du redan gjort övningen massvis av gånger utan att veta om det. Varje gång du rest dig från att sola magliggandes på strandhandduken, för sedan ta dig till havet för ett svalkande dopp, har du i princip gjort en burpee.

En burpee är kort och gott rörelsen att från stående lägga sig ner på mage, för att sedan resa sig upp igen. Otroligt simpelt och samtidigt en av de viktigaste rörelserna att behärska.

Hur utför man en burpee korrekt?

När man talar om burpees kan man knappast undgå att nämna träningsformen CrossFit. CrossFit är nog den träningsform som starkas anammat denna grundpelare i mänsklig rörelse. Därför väljer vi att följa just CrossFit-världens standard för en korrekt utförd burpee. Den standarden ser ut såhär:

  1. Stå upp med fötterna axelbrett.
  2. Fäll höften och böj lätt på knäna för att kunna placera händerna i golvet.
  3. Gå eller hoppa ut med fötterna ifrån dina händer så att du kan lägga bröstet i golvet. Bröstet och låren skall vidröra golvet.
  4. Kliv eller hoppa upp på fötterna igen.
  5. Res på dig
  6. Avsluta med ett upphopp där fötterna lämnar marken och höften sträcks ut. Under hoppet klappar du händerna över huvudet eller bakom nacken.

Don’ts med burpees

Återigen, här utgår vi från CrossFit-världens standard. Du får göra precis som du vill.

Gör ingen armhävning. Det inte är nödvändigt att göra en armhävning när du ska lägga bröstet i golvet. När du är i en plankposition får du gärna börja med att lägga ner låren i golvet först. Detta kommer göra nedgången mot golvet lättare för dina triceps och dina lats. Att göra en armhävning i detta stadie detta är inte fel, men det är inte vad CrossFit-världen anser att en burpee skall innehålla.

Hoppa inte för högt. När du väl kommit upp på fötterna och ska avsluta din burpee, hoppa då inte för kung och fosterland. Det blir inte mer av en burpee för att du gör detta. Det viktiga med avslutningen är att du får till en liten explosiv rörelse så att du kan lätta från marken, att du sträcker ut höften ordentligt.

Klappa händerna bakom nacken. Precis som med att hoppa högt tror vissa att man får mer burpee gjord för att händerna klappas högt ovanför huvudet. Detta stämmer givetvis inte. Det blir bara lite jobbigare och du kommer troligtvis tycka sämre om burpees om du gör detta. Klappa händerna på enklast vis bakom nacken med armbådarna pekandes uppåt. Easy does it!

Fem tips för bättre burpees

Nedan har du våra fem bästa tips för att lyckas med burpees:
  1. Håll det enkelt
  2. Stå brett när du reser dig
  3. Använd raka armar
  4. Kom snabbt upp på fötterna
  5. Vila stående

Håll det enkelt. Burpees är en enkel övning – det handlar om att komma ner på marken och sedan ta sig upp igen. Försök att undvika onödiga extra rörelser.

Stå brett när du reser dig. Genom att placera fötterna brett blir avståndet mellan golvet och stående kortare, vilket sparar energi.

Använd raka armar. När du pressar upp dig från marken, se till att armarna är raka innan du hoppar fram med fötterna. Detta gör att du behåller mer energi inför nästa moment.

Kom snabbt upp på fötterna. Genom att använda en bred fotplacering och hålla armarna raka blir det lättare att snabbt komma upp på fötterna från golvet. Försök hoppa fram med fötterna mot händerna och håll benen nästan raka, så minimerar du energiförluster vid uppresningen.

Vila stående. När du blir trött, undvik att stanna kvar på golvet. Det är lättare att hålla tempot om du endast vilar när du står upp.

    Sådär! Nu har du all teoretisk kunskap som behövs för att kunna utföra en ordentlig burpee. Nu är det bara att sätta igång. Det kanske jobbigaste med burpees är att det inte finns några ursäkter för att inte göra dem!
    Som hjälp på traven kan vi rekommendera några sköna träningskläder och det hittar du HÄR - Dam och HÄR - Man.

    Stort lycka till! Vi både tror och hejar på dig!

    Read more

    Varför ska man kallbada?
    Krönika

    Varför ska man kallbada?

    Kallbad - Mer än bara en trend Kommer du ihåg när snacket om kallbad började dra igång? Vi har alla sett det – videorna som florerar på sociala medier. Helst kanske man ska ha en liten mössa på si...

    Läs mer