Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Den fruktade övningen thrusters

Den fruktade övningen thrusters

Den fruktade övningen thrusters

Har du någonsin testat övningen thrusters? Om inte så får vi säga “you are in for a treat”.

Det är ingen slump att denna skivstångsövning blivit en riktig klassiker inom crossfit-kretsar. Den är tung, flåsig och helt underbart jobbig.

Vad är thrusters?

En thruster beskrivs bäst som ett kärleksbarn mellan övningarna: Front squats och push press.

En front squat är ett knäböj med en vikt vilande på framsidan av bröstet och axlarna. 

En push press är en axelpress i vilken benen får hjälpa till att skjutsa stången uppåt i början av pressen. Thrustern blir således ett knäböj som direkt går in i en axelpress.

Är thrusters jobbigt?

Thrusters är en av de mest pulshöjande skivstångsövningarna som finns. Skivstångens långa färd från ett djupt knäböj, till en press upp på raka armar ovanför huvudet tvingar hela kroppen arbeta. Övningen lämnar få stunder för atleten att hämta andan vilket leder till snabb pulsutveckling. 

Vad tränar en thruster?

De muskelgrupper som brukar känna av övningen mest är framsida lår, sätet och axlarna. Det är av stor vikt att benen verkligen används till max. Om en thrusters utförs utan explosivitet i benen behöver axlarna göra mer av jobbet i pressen, vilket kommer kännas av direkt.

Bästa knepen för att bli bra på thrusters:

Här kommer våra fyra bästa knep för att bli bra på just övningen thruster:

  • Gör få reps åt gången
  • Pausa i toppläget
  • Var explosiv
  • En repetition i taget

Gör få reps åt gången.
Ett klassiskt nybörjarmisstag är att gå för hårt ut. Thrusters kan snabbt gå från att kännas helt okej, till att bli fruktansvärt utmanande. Detta sker oftast efter 6 till 10 repetitioner i början. Gör därför inte fler än 10 repetitioner i taget. Släpp ner stången och kom ner i puls, även om det inte känns jobbigt än. Detta kommer du vinna på i längden.

Pausa i toppläget. Den enda platsen som stången kan vila på i en thruster är i sitt toppläge på raka armar ovanför huvudet. När du kommit dit kan du andas ut och ta ny luft inför nästa repetition. Vila inte i mitten någonstans. 

Var explosiv.
När du hämtat luft och ska göra nästa repetition är det bara att trycka på. En långsam thruster är en tung thruster. Ju mer kraft du kan hämta från benen, desto lättare kommer pressen bli. Gör varje repetition ordentligt!

En repetition i taget.
Något annat är såklart omöjligt, men med denna punkt tänker vi huvudsakligen mentalt. När du väl bestämt antalet thrusters du ska göra i taget ska du bara tänka på den repetition du utför just nu. Från toppen, till botten och upp igen. Andas, och gör en ny. Att inte stressas av arbetet framför dig underlättar övningen något otroligt. 

Kolla in vårt stora sortiment utav tights här!

Read more

Den perfekta garderoben träningskläder
Krönika

Den perfekta garderoben träningskläder

Vi lever i en era av överflöd där vi ständigt bombarderas med intryck, information och materialismens frestelser. Vi strävar efter att bli bättre människor genom att konsumera och äga mer, men fråg...

Läs mer
5 tips för lyckad utomhusträning
Träningstips

5 tips för lyckad utomhusträning

Att ha tid och möjlighet att ta sig till ett gym är en lyx inte alla har råd med. Men för den som bemästrat uteträningen är välbehövlig rörelse aldrig långt borta. På Workout Brands följer vi troge...

Läs mer