Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Undvik stress med dessa tips

Undvik stress med dessa tips

Undvik stress med dessa tips

Vad orsakar stress?

Oavsett hur vi lever våra liv påverkar fysisk och mental stress oss på olika sätt. Deadlines, relationer, förväntningar och krav - är bara några exempel på kryphål där stressen smyger sig in. Det bästa sättet att hantera sin stress är först att definiera den. Fundera på följande:

  • Var kommer den ifrån?
  • Hur påverkar den dig?
  • Hur reagerar du på stressen? 

Det är först när vi fått tag i stressen som vi kan göra något åt den.

Ett liv utan stress

Att sträva efter ett liv helt utan stress ser vi inte heller som särskilt önskvärt. Stress är ett naturligt fenomen som uppstår när vi kan upprätthålla full kontroll. Om vi vill fortsätta utvecklas, utmanas och berikas måste vi utsättas för stunder och situationer vi inte befunnit oss i tidigare. Stress i sig är inget farligt, det är en indikator.

Balans mellan arbete och vila

Vi tror att livet känns som bäst när vi rör oss mellan arbete och vila. När kroppens behov av rörelse och utmaning får mynna ut i återhämtning och vila. I denna rörelse uppstår balans. Det handlar om skifta fokus och gå från att sträva, tänja och skapa, till att släppa taget, låta gå och betrakta.

Hur hanterar man sin stress

Det bästa sättet att hantera sin stress på, tror vi är att bejaka sina båda sidor. Sin aktiva och passiva sida. Kroppen är ofta enklare än vi tror. Den säger till när den är trött, på samma sätt som den signalerar när den vill ha aktivitet, eller åtminstone borde ha det. Om vi tar oss tid att lyssna på dessa signaler kan vi mycket lättare upprätthålla den balans vi behöver.

Målet med balans

Att nå balans är ingen slutpunkt utan en kontinuerlig process. När vi aktivt arbetar för mental och fysisk jämvikt arbetar vi konstruktivt med oss själva. Då skapar vi goda förutsättningar för alla sidor av livet. En handling för balans kan vara allt från en extra lång sovmorgon efter en hård arbetsvecka, till att komma hem och ta en löptur efter en fysiskt inaktiv dag.

Möt dig själv

Vi behöver som sagt tid med oss själva för att kunna uppfatta våra behov. Annars kör hjärnan bara på, och kroppen får hänga på så gott det går. Ta dig tid. Här kommer några tips på vad vi brukar göra för att balansera upp vardagen.

  1. Lugn promenad. Gärna utan både musik och andra distraktioner. Att ta en promenad för sig själv kan vara precis lagom stimulerande för både huvudet och kroppen utan att någon del tröttnar, samtidigt som båda får en stund för aktiv återhämtning.

  2. Mjukt stretchpass. Inga krav, ingen smärta. Tänk dig hur en katt stretchar, mjukt och inkännande. Precis så!

Hur du bäst kommer till ro är en personlig upptäcktsresa. Vad av detta tror du fungerar för dig?

Read more

Variera träningen - Varför?
Träningstips

Variera träningen - Varför?

Därför ska du variera träningen Det finns flera fördelar med att variera sin träning. Några av de fördelarna går vi igenom i dagens artikel. Fördelar med att träna varierat: Förberedd på mer Minsk...

Läs mer