Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Vad händer med musklerna när vi åldras?

Vad händer med musklerna när vi åldras?

Vad händer med musklerna när vi åldras?

Bläddra igenom sociala medier eller gå in i en sportbutik och du kommer snabbt märka vem som oftast får vara ansiktet utåt för träning: topptränade atleter, muskulösa fitnessmodeller och framgångsrika idrottare.
Träning framställs ofta som en livsstil du antingen lyckas eller misslyckas med – antingen är du en dedikerad atlet eller så tränar du "för lite".

Men den bilden är skev. Träning behöver inte vara en prestation att lyckas med – den är en god vana för att leva ett gott, friskt och balanserat liv.

Du behöver inte ägna timmar på gymmet varje dag eller ha en ambitiös målsättning för att dra nytta av styrketräning. Det är lika relevant för den som älskar att lyfta tungt som för den som vill orka bära matkassar, leka med barnbarnen eller behålla sin självständighet genom åren.

Så istället för att fråga "hur mycket ska jag lyfta?", kanske vi borde fråga oss "hur länge vill jag kunna leva starkt?"

Vad händer med musklerna när vi åldras?

Efter 30-årsåldern börjar vi gradvis förlora muskelmassa i en process som kallas sarkopeni. Denna muskelförlust sker långsamt men accelererar med åren – utan styrketräning kan vi tappa 3–8 % muskelmassa per årtionde, och efter 60 går det ännu snabbare.

Det här påverkar inte bara styrkan, utan hela vår funktionella förmåga:

  • Balans och koordination försämras, vilket ökar risken för fall och skador.
  • Ämnesomsättningen blir långsammare, vilket gör det lättare att gå upp i vikt och svårare att bibehålla energinivåer.
  • Skelettet förlorar densitet, vilket gör oss mer sårbara för benskörhet.
  • Muskelstyrkan i vardagen minskar, vilket gör enkla rörelser som att resa sig från en stol eller lyfta en väska svårare.

Men den goda nyheten är att styrketräning kan bromsa och till och med vända den här processen. Genom att fortsätta utmana musklerna skickar vi signaler till kroppen att behålla och bygga upp dem – oavsett ålder.

Styrketräning genom livets faser

30+: Bygg en stark grund

Vid 30 har de flesta fortfarande en bra grundstyrka, men det är nu kroppen börjar förändras. Muskeltillväxten är fortfarande effektiv, men ämnesomsättningen börjar sakta ner och återhämtningen kan ta längre tid än i 20-årsåldern.

  • Vad händer i kroppen? Muskler byggs fortfarande relativt lätt, men det är viktigt att ha en strategi för progression och återhämtning.
  • Hur ska du träna? Prioritera basövningar (knäböj, marklyft, bänkpress, rodd, pressövningar) för att bygga upp en solid styrkebas.
  • Varför är det viktigt? De träningsvanor du skapar nu kommer att forma din styrka, hållning och hälsa på lång sikt.

40–50: Anpassa och optimera

Här är det vanligt att stress och livspussel gör det svårare att prioritera träningen. Dessutom börjar vissa hormonella förändringar, särskilt för kvinnor, påverka muskelmassa och återhämtning.

  • Vad händer i kroppen? Muskelmassan börjar minska snabbare, och rörligheten kan påverkas om den inte underhålls. Stress och sömnbrist kan också försämra återhämtningen.
  • Hur ska du träna? Kombinera styrketräning med rörlighet och balansövningar. Effektiva, tidssmarta pass med flerledsövningar är ett bra alternativ.
  • Varför är det viktigt? Bibehållen muskelstyrka skyddar leder, förbättrar hållningen och hjälper till att hantera hormonella förändringar.

60+: Styrka för livskvalitet

Vid 60+ blir styrketräning mer avgörande än någonsin. Att bibehålla muskelmassa är direkt kopplat till ökad självständighet och minskad risk för skador och sjukdomar.

  • Vad händer i kroppen? Muskelförlusten accelererar, och risken för benskörhet och fallolyckor ökar.
  • Hur ska du träna? Fokusera på funktionell styrka, balans och rörlighet. Kroppsviktsövningar, lättare vikter och motståndsband är bra alternativ.
  • Varför är det viktigt? Att kunna resa sig från en stol utan hjälp, bära sina egna matkassar, förhindra fallskador och behålla stabilitet och rörlighet för ett längre och mer självständigt liv.

Så tränar du för att hålla dig stark hela livet

För att behålla och bygga muskler behöver du en strategi som fungerar på lång sikt. Här är några grundläggande principer somkan vara bra att följa:

  1. Styrketräna regelbundet – Två till tre pass i veckan räcker för att bibehålla och bygga muskelmassa. Hinner du bara med ett i veckan är det också bra.
  2. Prioritera basövningar – Knäböj, marklyft, bänkpress, rodd och pressövningar lägger en bra styrkegrund och ger störst effekt av alla styrkeövningar.
  3. Träna både tungt och lätt – Tunga lyft stimulerar muskeltillväxt, men högre repetitioner med lättare vikter är också effektiva. Dessa lättare repetitioner kan vara särskilt gynnsamma upp i åldern när man inte vill belasta skelettet lika mycket.
  4. Inkludera balans och rörlighet – Yoga, stretching och stabilitetsövningar minskar risken för skador.
  5. Se över kosten – Att få i sig tillräckligt med protein och näring är avgörande, både för att fungera i nuet, men särskilt när vi åldras.

Det är aldrig för sent att börja!

Oavsett om du är 30, 50 eller 75 har du allt att vinna på att börja styrketräna. Det handlar inte om att bli extremt vältränad, utan om att skapa förutsättningar för ett liv där du kan röra dig fritt, känna dig stark och orka göra det du älskar – i dag, i morgon och in i framtiden.

Så nästa gång du ser någon tala om att komma i "toppform", påminn dig själv: Du är “in it for the long run”.

Read more

Träna eller vila? Så vet du om du kan träna när du är sjuk
Återhämtning

Träna eller vila? Så vet du om du kan träna när du är sjuk

Att bli sjuk är, utöver skador, atletens största hinder. Ska du vila helt, eller kan du ändå genomföra ett lättare pass? Hur påverkar träning egentligen immunförsvaret, och vad riskerar du om du tr...

Läs mer