Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Varför ska man kallbada?

Varför ska man kallbada?

Varför ska man kallbada?

Kallbad - Mer än bara en trend

Kommer du ihåg när snacket om kallbad började dra igång? Vi har alla sett det – videorna som florerar på sociala medier. Helst kanske man ska ha en liten mössa på sig när resten av ens kropp sänks ner i isvaken, så att det inte undgår någon att det är mössväder som råder.

Idag tänkte vi gå in på något som snarare har med nakenhet att göra än träningskläder. Här är de fyra främsta skälen till varför kallterapi är mer än bara en machotrend, samt vad du bör tänka på innan ditt första dopp..

1. Smärthantering

Kallterapi minskar smärtupplevelsen genom att avtrubba nerverna och minska svullnad. När vi utsätts för kyla drar blodkärlen ihop sig, detta kallas vasokonstriktion. Det gör att svullnaden kring ett inflammerat område minskar, och trycket på omgivande vävnader och muskelstrukturer sjunker.

Med den fysiska minskningen av svullnad kan smärtområden slappna av, vilket skickar en lugnande signal till hjärnan. Detta kan bidra till en känsla av perfekt harmoni mellan kropp och sinne.

Även om kallbad kan minska smärtnivåerna och bidra till muskelåterhämtning, har det också visat sig att isbad kan fördröja återhämtningen på grund av den minskade blodtillförseln som sker under doppet. Med andra ord, mindre smärta, potentiellt lite längre återhämtningstid.

2. Inflammation

Inflammation kan uppstå av olika skäl, från akuta till allvarliga skador eller systemisk inflammation som identifieras genom blodprover och hormonmarkörer. De som lever med autoimmuna sjukdomar kämpar ofta med kronisk inflammation som kan visa sig genom symtom som trötthet, led- och muskelvärk samt låga energinivåer.

Kallterapi kan minska lokaliserad inflammation orsakad av måttlig till intensiv träning och kan hjälpa till vid skador genom att minska ödem, vilket är svullnad orsakad av överskottsvätska som fastnat i kroppens vävnader.

3. Humör och kognitiv funktion

Kallterapi har visat sig minska depression och kan hjälpa mot ångest och stress samt förbättra humör och allmän hjärnfunktion. Och när vi säger kallterapi i detta exempel är det snarare effekten efter nedkylningen som påverkar. Under kraftig nedkylning frigör hjärnan stresshormonet noradrenalin. Detta sker som en respons på det sympatiska nerv- och hormonsystemet (även kallat “fight or flight”-systemet). När vi kommer upp ur vattnet reagerar hjärnan på den minskade stressen och den sympatiska aktiviteten byts ut mot en parasympatisk aktivering. Detta sänker pulsen och förbättrar hjärtfrekvensvariabiliteten. Även humöret och hjärnfunktionen förbättras vid stimulering av det parasympatiska systemet.

Kallterapi kombineras ofta med olika andningstekniker, där en av de mest kända är boxandning. Traditionell boxandning innebär att andas in genom näsan i 4 sekunder, hålla andan i 4 sekunder, andas ut genom näsan i 4 sekunder och hålla andan i ytterligare 4 sekunder. Upprepa denna cykel 4–8 gånger eller så länge ditt isbad pågår.

4. HRV (Hjärtfrekvensvariabilitet)

Kallterapins effekt på pulsen kan till stor del bero på dess förmåga att stimulera vagusnerven, vilket i sin tur sänker pulsen och förbättrar hjärtfrekvensvariabiliteten.

För att uppnå denna effekt har det visat sig vara avgörande att sänka ner kroppen så att även nacken kommer ner under vattnet. De som bara doppar sig från midjan och neråt kommer inte att få de kardiovaskulära fördelarna som kallbad kan ge. Studier har visat att vilopulsen kan sänkas i realtid och på lång sikt kan en högre HRV uppnås genom att utsättas för en kontrollerad nedkylningsprocess.

Kontraindikationer för kallbad

Det sista vi vill är att du ska utsättas för något som kan vara skadligt för dig. Därför kommer här de viktigaste kontraindikationerna för att utsättas för den typ av kyla som ett kallbad ger. Faller du inom någon av dessa kategorier, rekommenderar vi att du talar med legitimerad vårdpersonal först.

  1. Hjärtproblem:

    Personer med hjärtsjukdomar eller högt blodtryck bör vara försiktiga. Det kalla vattnet kan orsaka en plötslig förträngning av blodkärlen, vilket ökar blodtrycket och belastningen på hjärtat.

  2. Andningsproblem:

    Om du har astma eller andra andningsbesvär kan den första chocken från kallt vatten utlösa andnöd eller hyperventilering.

  3. Neurologiska tillstånd:

    Tillstånd som påverkar nervsystemet, såsom epilepsi eller vissa neurologiska sjukdomar, kan förvärras av kalla temperaturer.

  4. Kylintolerans och Raynauds fenomen:

    Personer som har svårigheter att tolerera kyla eller som har Raynauds fenomen (där blodkärlen i extremiteterna överreagerar på kyla och kan blockera blodflödet) bör undvika kallbad.

  5. Graviditet:

    Gravida kvinnor bör rådfråga en läkare innan de provar kallbad, särskilt om det sker under första trimestern, då plötsliga temperaturförändringar kan påverka blodcirkulationen.

Nybörjare och kallbad

Om du är ny på kallterapi bör du börja försiktigt med ett tydligt mål. Ett bra första mål kan vara 3 minuter. Faktum är att om du vill göra minsta möjliga men ändå få fördelar, är just 3 minuter allt du behöver, tekniskt sett.

Viktiga saker att tänka på innan första kallbadet

  1. Konsultera läkare:

    Om du har underliggande hälsoproblem, särskilt hjärt- eller andningsbesvär, är det viktigt att prata med en läkare innan du börjar med kallterapi.

  2. Börja långsamt:

    Om du är nybörjare, börja med kortare dopp, till exempel 1–2 minuter, och jobba dig upp till längre sessioner. Lyssna på din kropp och tvinga dig inte att stanna för länge om du känner dig obekväm.

  3. Förbered dig mentalt och fysiskt:

    Mental förberedelse är viktig eftersom kylan kan framkalla en chockreaktion. Träna på att andas djupt och lugnt innan du går ner i vattnet, och använd gärna tekniker som boxandning för att hålla dig fokuserad.

  4. Säkerhet:

    Se till att du inte är ensam, särskilt de första gångerna. Om något går fel, som att du hyperventilerar eller får muskelspasmer, är det viktigt att någon finns där för att hjälpa till.

  5. Värm dig efteråt:

    Efter kallbadet är det viktigt att värma kroppen gradvis. Ta på dig torra, varma kläder och drick något varmt för att undvika nedkylning.

Read more

Att lyckas med träningen över tid

Att lyckas med träningen över tid

Det återkommande problemet; Vissa veckor kanske du inte alls känner för att träna. Det händer oss alla. Kanske är det mycket på jobbet, rörigt hemma eller dåliga nätter med sömn. Livets utmaningar ...

Läs mer
Bli en mästare på burpees
Träningstips

Bli en mästare på burpees

Om du vill förbättra dina burpees, är dagens text något för dig. På Workout Brands älskar vi burpees för övningens funktionalitet och tillgänglighet. En burpee kräver varken någon utrustning eller ...

Läs mer