Hoppa till innehållet

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Artikel: Kan jag träna när jag är sjuk?

Kan jag träna när jag är sjuk?

Kan jag träna när jag är sjuk?

Kommer ett svettigt träningspass att stärka ditt immunförsvar eller göra dig ännu sjukare?

Idag tänkte vi beröra ett ämne som många är osäkra på. Hur ska man tänka när man känner sig lite krasslig? När passar det med ett träningspass och när är det bäst att vila, dricka mycket och gå all in på att slöa framför TV-serier i soffan?

Visa hänsyn på gymmet

Generellt sett har vi en enkel inställning till träning när man är sjuk: om ett besök på gymmet kan göra andra sjuka, stanna hemma. Det gäller hosta, snuva, halsont, feber och allt annat än allmän trötthet.

Det betyder inte att du inte kan träna hemma när du är sjuk(mer om det längre ner), men tänk på andra när du känner sjukdomssymptom.

Kan man träna hemma när man är sjuk?

Efter COVID-19 har de flesta av oss vid något tillfälle tränat hemma. Risken att smitta andra är minimal, vilket gör att vi med gott samvete kan få välbehövlig rörelse trots att vi känner oss lite krassliga.

Här är problemet: 

All typ av intensiv träning utlöser en stressreaktion i kroppen. Denna stressreaktion brukar benämnas som ett sympatiskt påslag(något vi talade om i vår text om kallbad).
Det sympatiska systemet består av flera reaktioner som sker när vår kropp utsätts för stress. Både nerv- och hormonsystemet aktiveras för att anpassa din kropp till den krävande situationen, som ett flåsigt träningspass. När du är frisk svarar kroppen naturligt på denna aktivering, och du upplever det sympatiska påslaget främst som höjd puls och ökad anspänning i kroppen.

Det man ska komma ihåg när man talar om träning i samband med sjukdom är att kroppen redan är i arbete innan vi ens har börjat träna.
All typ av sjukdom är ett tecken på ett system i obalans. Oftast handlar det om en bakterie eller ett virus som tagit sig in i kroppen. Redan innan vi blir medvetna om att vi har en inkräktare är vårt immunförsvar i full gång med att arbeta, vilket till exempel märks som svullna lymfkörtlar i halsen eller kring näsan.

När vi är sjuka är vår befintliga stressnivå redan förhöjd. Om vi då lägger till ett tufft träningspass riskerar vi att överbelasta våra kroppar, som redan jobbar för fullt, vilket kan göra att vi blir ännu sjukare.

Vad är vår tumregel?:

Om vi märker att våra kroppar reagerar mycket starkare än normalt under uppvärmningen eller i början av träningen, tillsammans med en känsla av att något inte stämmer, då vet vi att det är dags att avvika från den normala träningsbelastningen.

Detta betyder dock inte att du måste bli ett med soffan, varken om du väljer att avvika från träningspasset eller om du faktiskt är sjuk. Så länge du väljer rätt typ av rörelse kan du fortsätta träna även under återhämtningen, allt handlar om valet av nivå(stresspåslag).

Hur bör jag träna när jag är sjuk?

Om du inte kan hålla dig från att träna när du är sjuk, bör du satsa på lågintensiv rörelse. Lågintensiv träning kan hjälpa dig att må bättre, och om du mår bättre kommer du troligtvis återhämta dig snabbare.

Vad räknas som lågintensiv träning?

All typ av rörelse där du kan bibehålla en låg, kontrollerad puls räknas som lågintensiv träning. Det kan vara promenader eller ett lugnt tempo på en konditionsmaskin du gillar och har hemma. Även enkla rörlighetscirklar kan ge en skön boost utan att kroppen stressas.

Nyckeln är att hålla pulsen låg under passet. Du ska inte flåsa eller känna att du anstränger dig. Lyssna på din kropp och välj en övning som du kan hålla ett lätt tempo med.

Tänk på dessa pass som en spadag. Du bör känna dig återställd och energifylld efteråt, inte utmattad.

Hur bör jag klä mig när jag är sjuk?

När du inte känner dig på topp är det extra viktigt att välja rätt typ av kläder. Material som andas och håller dig bekväm kan göra stor skillnad för att du ska må så bra som möjligt.
Vi rekommenderar mjuka, luftiga plagg som känns sköna mot huden. Gärna en långärmad t-shirt, ett par överdragsbyxor och en tjocktröja. Om du ska gå ut, se till att du har möjlighet att hålla huvudet och halsen varma. Som exempel är en buff och en mössa bra att alltid ha redo i fickan och som inte tar så mycket plats.

Sammanfattning

Vi tror på att lyssna på kroppen. Inte att vara rädd för rörelse eller att köra på oavsett vad. Den som är lyhörd för sina egna signaler får svaren automatiskt.
Behöver du komma ut? Gör det. Behöver du mjuka upp kroppen efter att ha legat i soffan för länge? Gör det. Om du känner dig osäker på vad din kropp signalerar, ska du självklart kontakta en läkare.

Ta hand om dig!

Read more

Bli en mästare på burpees
Träningstips

Bli en mästare på burpees

Om du vill förbättra dina burpees, är dagens text något för dig. På Workout Brands älskar vi burpees för övningens funktionalitet och tillgänglighet. En burpee kräver varken någon utrustning eller ...

Läs mer
Bästa återhämtnings-teknikerna
Träningstips

Bästa återhämtnings-teknikerna

Vi känner alla igen känslan. Stelhet, värk och ibland väldigt besvärlig smärta som kan uppstå när du startar ett nytt träningsprogram eller har pressat dig lite extra hårt en dag. Å ena sidan kan d...

Läs mer