Spring til indhold

Indkøbskurv

Vognen er tom

Artikel: Læs, forstå og træne CrossFit - Ordliste

Läs, förstå & träna CrossFit - Ordlista

Læs, forstå og træne CrossFit - Ordliste

Når du går ind i et CrossFit-motionscenter for første gang, kan det virke som om du står over for et hemmeligt kodesystem.
Der er mange mærkelige forkortelser i træningsformen og bestyrelsen med masser af forkortelser og en gruppe halvnøgne mennesker kan virke skræmmende. Men det er vigtigt at forstå disse forkortelser, fordi CrossFit-træning ofte er korte og kraftfulde.

Ordliste CrossFit

Her er nogle vigtige udtryk/forkortelser, du skal kende for bedre at forstå adgangskortet:

  • WOD
  • EMOM
  • E2M
  • AMRAP
  • TIDSLÆT
  • FOR TID
  • RFT
  • FQ
  • CHIPS

WOD – Work Out of the Day, eller dagens session, er en forkortelse, der bruges til at beskrive dagens session. CrossFit-metoden lægger vægt på variation, så hver session bør være forskellig fra den forrige og den næste session.

EMOM - Every Minute On the Minute er en form for session, hvor uret styrer, hvornår du skal udføre et antal gentagelser af en øvelse. Sessionen starter, når uret starter, og når det slår det fulde minut, starter du forfra.

Eksempel: EMOM10 5 pushups

Du udfører 5 push-ups hvert minut i 10 minutter og hviler dig derefter, indtil det næste minut begynder. Denne træningsplan er perfekt, når du gerne vil træne en vis mængde uden at skulle tænke på andet.

E2M - Udvidet EMOM-session , hvor en ny runde starter hvert halvandet minut, hvert andet minut eller hvert fjerde minut. Det betyder lidt længere arbejdsintervaller.

AMRAP - As Many Round as Possible er en session, hvor du skal lave så mange runder som muligt på en bestemt tid. Når du har lavet alle øvelserne, starter du forfra igen. Dette sessionslayout er perfekt til både at holde øje med hvor lang tid sessionen tager, men også til at kunne udfordre sig selv efter egen formåen.

TIMECAP. Dette udtryk betyder, hvor meget tid du har til at træne. Når tiden er gået, bør du afslutte sessionen, uanset om du har gennemført alle øvelserne eller ej.

FOR TIME. For tiden betyder, at sessionen skal klares så hurtigt som muligt, og når alle øvelser og gentagelser er færdige, er sessionen slut.

RFT – Rounds For Time er en træningsmetode i CrossFit, der ligner FT, men med flere gentagelser af øvelserne. Hvis du ser 4RFT på brættet, betyder det, at du skal gennemføre fire runder så hurtigt som muligt. RFT-træning er høj intensitet og udfordrer dig til at presse dig selv til det yderste.

FQ - For Quality. CrossFit inkluderer ikke kun træning med høj intensitet. Nogle gange kræver øvelserne, at du fokuserer på kvaliteten af ​​gentagelserne. Når der står FQ på tavlen, betyder det, at teknik, udholdenhed og styrke er de primære mål. Ligesom RFT kan RFQ forekomme, hvilket betyder, at du gentager øvelserne et vist antal gange.

CHIPPER er en træningsmetode, der består af en liste med mange forskellige øvelser, ofte med høje reps. Du udfører hver øvelse på skift, indtil du har gennemført alle reps. Chipper er altså en WOD FT (For Time). Din fysiske og mentale styrke afgør normalt, hvor lang tid det tager dig at klare en flishugger.

METCON - Metabolic Conditioning er en træningsmetode indenfor CrossFit, der kombinerer styrketræning med konditionstræning. Disse sessioner træner både den aerobe og anaerobe kapacitet på samme tid.
En typisk session indeholder ofte flere forskellige dele, herunder isoleret teknik, styrkeøvelser og til sidst en METCON. Det er sidstnævnte, der virkelig får pulsen til at pumpe, og METCONs er ofte CrossFit-atleternes favoritter.

Vi hos Workout Brands anbefaler træningsformen, fordi det er en sjov og mildest talt effektiv træningsform.

Read more

BEMÄSTRA KETTLEBELL SWING
Träningstips

MESTRE KETTLEBELL SWING

For omkring et årti siden ramte en bølge svenske fitnesscentre rundt om i landet. Et relativt ukendt vægtredskab havde taget træningsverdenen med storm. En jernkugle med et håndtag, der stammer fr...

Læs mere
FÖRBERED DIG INFÖR EN NY ERA
Träningstips

FORBEREDT TIL EN NY ERA

At byde efteråret velkommen betyder også at sige farvel til sommeren og første halvdel af 2023. Uanset om vi kan lide det eller ej, er det tid til at komme videre. Ferien bliver som et afbræk fra ...

Læs mere