Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Članek: Zakaj si privoščiti hladno kopel?

Varför ska man kallbada?

Zakaj si privoščiti hladno kopel?

Studený kúpeľ – Viac než len trend

Pamätáš si, kedy sa začalo hovoriť o studených kúpeľoch? Všetci sme videli videá, ktoré kolujú na sociálnych sieťach. Ideálne je, keď máš na sebe malú čiapku, zatiaľ čo zvyšok tvojho tela je ponorený do ľadovej vody, aby každý vedel, že je čas na čiapku.

Dnes sa pozrieme na niečo, čo má viac spoločného s nahotou ako so športovým oblečením. Tu sú štyri hlavné dôvody, prečo je terapia chladom viac než len „macho“ trend, a na čo by si mal myslieť pred svojím prvým ponorením do studenej vody.

1. Riadenie bolesti

Terapia chladom zmierňuje pocit bolesti tým, že otupí nervy a znižuje opuch. Keď sme vystavení chladu, cievy sa sťahujú – tento proces sa nazýva vazokonstrikcia. To znižuje opuch okolo zapáleného miesta a zmierňuje tlak na okolité tkanivá a svalové štruktúry.

S fyzickým znížením opuchu sa bolestivé miesta môžu uvoľniť, čo posiela do mozgu upokojujúci signál. To môže prispieť k pocitu harmónie medzi telom a mysľou.

Hoci studené kúpele môžu znižovať úroveň bolesti a podporovať regeneráciu svalov, ukázalo sa, že ľadové kúpele môžu spomaliť zotavenie v dôsledku zníženého prietoku krvi počas ponorenia. Inými slovami, menej bolesti, ale potenciálne dlhšia doba zotavenia.

2. Zápal

Zápal môže vzniknúť z rôznych dôvodov, od akútnych zranení až po systémové zápaly, ktoré sú identifikovateľné pomocou krvných testov a hormonálnych markerov. Ľudia s autoimunitnými ochoreniami často zápasia s chronickými zápalmi, ktoré sa prejavujú symptómami, ako je únava, bolesť kĺbov a svalov a nízka hladina energie.

Terapia chladom môže znížiť lokálny zápal spôsobený miernym až intenzívnym cvičením a môže pomôcť pri zraneniach tým, že zníži edém, čo je opuch spôsobený nadbytočnou tekutinou, ktorá sa zachytáva v tkanivách tela.

3. Nálada a kognitívna funkcia

Ukázalo sa, že terapia chladom znižuje depresiu a môže pomôcť proti úzkosti a stresu, pričom zlepšuje náladu a celkové funkcie mozgu. A keď hovoríme o terapii chladom, často je to efekt po ochladení, ktorý má vplyv. Počas intenzívneho ochladenia mozog uvoľňuje stresový hormón noradrenalín. Toto sa deje ako reakcia sympatického nervového systému (tiež známeho ako „boj alebo útek“ systém). Keď vyjdeme z vody, mozog reaguje na znížený stres a sympatická aktivita je nahradená parasympatickou aktiváciou. To znižuje tepovú frekvenciu a zlepšuje variabilitu srdcovej frekvencie (HRV). Nálada a mozgové funkcie sa tiež zlepšujú stimuláciou parasympatického systému.

Terapia chladom sa často kombinuje s rôznymi dýchacími technikami, z ktorých jedna z najznámejších je „box breathing“. Tradičná metóda boxového dýchania zahŕňa nádych cez nos po dobu 4 sekúnd, zadržanie dychu na 4 sekundy, výdych cez nos po dobu 4 sekúnd a opätovné zadržanie dychu na 4 sekundy. Tento cyklus opakuj 4 až 8 krát alebo po dobu trvania tvojho ľadového kúpeľa.

4. HRV (Variabilita srdcovej frekvencie)

Účinok terapie chladom na tepovú frekvenciu je z veľkej časti spôsobený jej schopnosťou stimulovať blúdivý nerv (vagus), čo zase znižuje tep a zlepšuje variabilitu srdcovej frekvencie.

Na dosiahnutie tohto účinku je nevyhnutné ponoriť telo tak, aby aj krk bol pod vodou. Tí, ktorí sa ponoria len do polovice tela, nezískajú rovnaké kardiovaskulárne výhody, ktoré môžu ponúknuť studené kúpele. Štúdie ukázali, že pokojová tepová frekvencia sa môže znížiť v reálnom čase a dlhodobo možno dosiahnuť vyššiu HRV prostredníctvom kontrolovaného procesu ochladzovania.

Kontraindikácie pre studené kúpele

Posledná vec, ktorú chceme, je, aby si sa vystavil niečomu, čo môže byť pre teba škodlivé. Preto sú tu hlavné kontraindikácie pre vystavenie sa chladu, ako je tomu pri studených kúpeľoch. Ak spadáš do niektorej z týchto kategórií, odporúčame, aby si sa predtým poradil s lekárom.

  • Srdcové problémy: Ľudia so srdcovými chorobami alebo vysokým krvným tlakom by mali byť opatrní. Studená voda môže spôsobiť náhle zúženie ciev, čo zvyšuje krvný tlak a zaťažuje srdce.
  • Dýchacie problémy: Ak máš astmu alebo iné dýchacie ťažkosti, prvý šok zo studenej vody môže vyvolať ťažkosti s dýchaním alebo hyperventiláciu.
  • Neurologické stavy: Stavy, ktoré ovplyvňujú nervový systém, ako je epilepsia alebo určité neurologické ochorenia, sa môžu v dôsledku chladu zhoršiť.
  • Intolerancia na chlad a Raynaudov fenomén: Ľudia, ktorí majú ťažkosti s tolerovaním chladu alebo trpia Raynaudovým fenoménom (stav, pri ktorom cievy v končatinách nadmerne reagujú na chlad a môžu zablokovať prietok krvi), by sa mali vyhýbať studeným kúpeľom.
  • Tehotenstvo: Tehotné ženy by sa mali pred skúšaním studených kúpeľov poradiť s lekárom, najmä počas prvého trimestra, pretože náhle zmeny teploty môžu ovplyvniť krvný obeh.

Začiatočníci a studené kúpele

Ak si v terapii chladom nováčik, mal by si začať opatrne a s jasným cieľom. Dobrým prvým cieľom môžu byť 3 minúty. V skutočnosti, ak chceš dosiahnuť minimálne úsilie, ale zároveň získať výhody, 3 minúty sú technicky všetko, čo potrebuješ.

Dôležité veci, ktoré treba zvážiť pred tvojím prvým studeným kúpeľom

  • Porozprávaj sa s lekárom: Ak máš akékoľvek základné zdravotné problémy, najmä srdcové alebo dýchacie ťažkosti, je dôležité pred začatím terapie chladom konzultovať lekára.
  • Začni pomaly: Ak si začiatočník, začni s kratšími ponoreniami, napríklad 1–2 minúty, a postupne predlžuj čas trvania. Počúvaj svoje telo a nenúť sa zostať príliš dlho, ak sa cítiš nepríjemne.
  • Priprav sa psychicky a fyzicky: Mentálna príprava je kľúčová, pretože chlad môže vyvolať šokovú reakciu. Precvičuj si hlboké a pokojné dýchanie pred vstupom do vody a použi techniky ako box breathing, aby si zostal sústredený.
  • Bezpečnosť: Uisti sa, že nie si sám, najmä pri prvých pokusoch. Ak sa niečo pokazí, napríklad hyperventilácia alebo svalové kŕče, je dôležité, aby bol niekto nablízku a pomohol ti.
  • Zohrej sa potom: Po studenom kúpeli je dôležité postupne zohriať telo. Obleč si suché, teplé oblečenie a vypi niečo teplé, aby si sa vyhol podchladeniu.

Studené kúpele môžu byť fantastickým zážitkom pre telo aj myseľ, ale rovnako ako pri všetkom, je dôležité poznať výhody aj riziká, než sa rozhodneš ponoriť!


4o

Du sade:
slovenska
ChatGPT sade:
ChatGPT

Studený kúpeľ – Viac než len trend

Pamätáš si, kedy sa začalo hovoriť o studených kúpeľoch? Všetci sme videli videá, ktoré kolujú na sociálnych sieťach. Ideálne je mať na sebe malú čiapku, zatiaľ čo zvyšok tela je ponorený v ľadovej vode – aby každý vedel, že je čas na čiapku.

Dnes sa budeme zaoberať niečím, čo má viac spoločného s nahotou ako so športovým oblečením. Tu sú štyri hlavné dôvody, prečo je terapia chladom viac než len „macho“ trend, a čo by si mal vedieť pred tvojím prvým ponorením do ľadovej vody.

1. Riadenie bolesti

Terapia chladom znižuje pocit bolesti tým, že otupí nervy a zmierňuje opuch. Keď sme vystavení chladu, krvné cievy sa zúžia – tento proces sa nazýva vazokonstrikcia. To znižuje opuch okolo zapálenej oblasti a uvoľňuje tlak na okolité tkanivá a svaly.

Fyzické zníženie opuchu umožňuje, aby sa bolestivé oblasti uvoľnili, čo posiela upokojujúci signál do mozgu. To môže prispieť k pocitu harmónie medzi telom a mysľou.

Aj keď studené kúpele môžu zmierniť bolesť a podporiť regeneráciu svalov, ukázalo sa, že ľadové kúpele môžu spomaliť regeneráciu kvôli zníženému prietoku krvi počas ponorenia. Inými slovami, menej bolesti, ale potenciálne dlhší čas zotavenia.

2. Zápal

Zápal môže vzniknúť z rôznych dôvodov, od akútnych zranení až po závažné zápaly alebo systémové zápaly, ktoré možno identifikovať pomocou krvných testov a hormonálnych markerov. Ľudia s autoimunitnými ochoreniami často trpia chronickými zápalmi, ktoré sa prejavujú únavou, bolesťami kĺbov a svalov a nízkou hladinou energie.

Terapia chladom môže znížiť miestne zápaly spôsobené miernym až intenzívnym cvičením a môže pomôcť pri liečení zranení tým, že zníži opuch (edém), ktorý je spôsobený hromadením prebytočných tekutín v tkanivách.

3. Nálada a kognitívne funkcie

Terapia chladom sa ukázala ako účinná pri znižovaní depresie a môže pomôcť pri úzkosti a strese, pričom zlepšuje náladu a celkovú funkciu mozgu. Keď hovoríme o terapii chladom, často je to práve účinok po ochladení, ktorý má najväčší vplyv. Počas silného ochladenia mozog uvoľňuje stresový hormón noradrenalín ako odpoveď na sympatický nervový systém (známy aj ako „bojuj alebo uteč“ systém). Keď vyjdeme z vody, mozog reaguje na zníženie stresu a sympatická aktivita sa nahradí parasympatickou aktiváciou. To znižuje srdcovú frekvenciu a zlepšuje variabilitu srdcovej frekvencie (HRV). Taktiež zlepšuje náladu a funkciu mozgu prostredníctvom stimulácie parasympatického systému.

Terapia chladom sa často kombinuje s rôznymi dýchacími technikami, z ktorých jedna z najznámejších je „box breathing“. Táto technika zahŕňa nádych cez nos počas 4 sekúnd, zadržanie dychu na 4 sekundy, výdych cez nos na 4 sekundy a opätovné zadržanie dychu na 4 sekundy. Tento cyklus opakuj 4 až 8-krát, alebo tak dlho, ako trvá tvoj ľadový kúpeľ.

4. Variabilita srdcovej frekvencie (HRV)

Účinok terapie chladom na srdcovú frekvenciu súvisí najmä s jej schopnosťou stimulovať blúdivý nerv (vagus), čo znižuje srdcovú frekvenciu a zlepšuje variabilitu srdcovej frekvencie.

Aby sa dosiahol tento efekt, je nevyhnutné ponoriť telo tak, aby aj krk bol pod vodou. Tí, ktorí sa ponoria iba po pás, nezískajú rovnaké kardiovaskulárne výhody, ktoré môže poskytnúť studený kúpeľ. Štúdie ukázali, že pokojová srdcová frekvencia sa môže okamžite znížiť a na dlhodobé zlepšenie HRV je možné dosiahnuť pomocou kontrolovaného ochladzovacieho procesu.

Kontraindikácie pre studené kúpele

Posledná vec, ktorú chceme, je, aby si sa vystavil niečomu, čo by ti mohlo ublížiť. Preto uvádzame hlavné kontraindikácie pre vystavenie sa chladu, napríklad pri studenom kúpeli. Ak patríš do niektorej z týchto kategórií, odporúčame ti, aby si sa najprv poradil s lekárom.

  • Srdcové problémy: Ľudia so srdcovými chorobami alebo vysokým krvným tlakom by mali byť opatrní. Studená voda môže spôsobiť náhle zúženie ciev, čo zvyšuje krvný tlak a zaťažuje srdce.

  • Dýchacie problémy: Ak máš astmu alebo iné problémy s dýchaním, prvý šok z ľadovej vody môže vyvolať ťažkosti s dýchaním alebo hyperventiláciu.

  • Neurologické ochorenia: Ochladenie môže zhoršiť niektoré neurologické stavy, ako napríklad epilepsiu alebo niektoré neurologické ochorenia.

  • Intolerancia na chlad a Raynaudov fenomén: Ľudia, ktorí majú problém s tolerovaním chladu alebo trpia Raynaudovým fenoménom (stav, keď cievy v končatinách prehnane reagujú na chlad a môžu zablokovať prietok krvi), by sa mali vyhnúť studeným kúpeľom.

  • Tehotenstvo: Tehotné ženy by sa mali poradiť s lekárom predtým, ako vyskúšajú studené kúpele, najmä počas prvého trimestra, keď môžu náhle zmeny teploty ovplyvniť krvný obeh.

Začiatočníci a studené kúpele

Ak si v terapii chladom začiatočník, mal by si začať opatrne a so stanoveným cieľom. Dobrým prvým cieľom môže byť 3 minúty. V skutočnosti, ak chceš urobiť minimum a napriek tomu získať výhody, 3 minúty sú technicky všetko, čo potrebuješ.

Dôležité veci, ktoré treba zvážiť pred prvým studeným kúpeľom

  • Konzultuj s lekárom: Ak máš zdravotné problémy, najmä srdcové alebo dýchacie, je dôležité poradiť sa s lekárom pred začatím terapie chladom.

  • Začni pomaly: Ak si začiatočník, začni s kratšími ponoreniami, napríklad 1–2 minúty, a postupne zvyšuj dĺžku ponoru. Počúvaj svoje telo a nenúť sa zostať príliš dlho, ak sa cítiš nepríjemne.

  • Priprav sa mentálne a fyzicky: Mentálna príprava je kľúčová, pretože chlad môže spôsobiť šokovú reakciu. Precvičuj si hlboké a pokojné dýchanie pred vstupom do vody a použi techniky ako „box breathing“ na udržanie sústredenia.

  • Bezpečnosť: Uisti sa, že nie si sám, najmä pri prvých pokusoch. Ak by niečo nešlo podľa plánu, napríklad hyperventilácia alebo svalové kŕče, je dôležité, aby bol niekto pri tebe a mohol ti pomôcť.

  • Zohrej sa potom: Po studenom kúpeli je dôležité postupne zohriať svoje telo. Obleč si suché, teplé oblečenie a vypi niečo teplé, aby si sa vyhol podchladeniu.

Studené kúpele môžu byť skvelým zážitkom pre telo aj myseľ, ale rovnako ako pri všetkom, je dôležité poznať výhody aj riziká skôr, než sa do nich pustíš!

Preberi več

Att lyckas med träningen över tid

Da sčasoma uspeš s treningom

Ponavljajoča težava: Nekateri tedni morda sploh ne boš imel volje za vadbo.To se zgodi vsem nam. Morda imaš preveč dela, doma je kaos ali pa slabo spiš. Izzivi v življenju so popolni, da vadbo poti...

Več
Bli en mästare på burpees
Träningstips

Postanite mojster burpeejev

Če želiš izboljšati svoje burpeeje, je današnje besedilo zate. Pri Workout Brands obožujemo burpeeje zaradi njihove funkcionalnosti in dostopnosti. Burpee ne zahteva nobene opreme ali veliko prost...

Več